Lightrooms stödrastervisning

Inlägg av den 5 apr, 2015 | 2 kommentarer

Miniatyrbilderna i Lightroom

I Lightroom finns ett antal bildvisningsalternativ och i dagens inlägg kommer vi att titta på hur miniatyrbilderna, eller stödrastervisning som det kallas, kan ställas in så det passar enskilda behov.

För att komma till stödrastervisning är kortkommando G(som i Grid view) snabbaste vägen dit. Men du kan även hitta dit via verktygsmenyn eller via menyn > Visa > Stödraster eller genom att klicka på stödrastersymbolen i verktygsmenyn – se nedan.

Visa stödraster via menyerna

LR-Grid-view-02.JPG

eller via verktygsfältet

LR-Grid-view-01.JPG

Stödrastervisning är endast tillgänglig i Biblioteksmodulen och skulle du vara i någon annan modul kommer du till Biblioteksmodulen så fort du använder kortkommando G.

 

Stödrastervisning

Stödrastervisning ger översikt av bilder i hela katalogen eller speciella grupper med foton där du kan med rätt visningsläge snabbt kan komma åt att sortera, organisera, rotera och hantera dem.
Alternativ finns för att visa information om fotona i cellerna, t. ex. klassificering, färgetikett samt välj- eller avvisa-flaggor.

LR-Grid-view-00.JPG

Foton visas som miniatyrbilder i något som kallas celler och dessa kan visas komprimerade eller expanderade. I Lightroomspråk kallas de utökade celler och kompakta celler. Det finns även ett visningsläge där cellerna inte har någon extra information alls utan bara visar bilderna. De tre olika visningslägen som finns är alltså följande:

Normal cell

LR-Grid-view-07.JPG

Kompakt cell

LR-Grid-view-08.JPG

Utökad cell

LR-Grid-view-09.JPG

 

Tips!

Bläddra snabbt mellan dessa tre olika lägen med kortkommando J(Bläddra visningsformat)

 

Visningsalternativ

För att komma till visningsalternativen för stödrastervisning och ändra informationen i miniatyrerna kan du antingen gå via meny Visa > Visningsalternativ… eller använda kortkommando Ctrl+J eller högerklicka i valfri bild och välja visningsalternativ och då kommer fönstret nedan upp.

LR-Grid-view-04.JPG

 

1. Översta valet ”Visa stödrastertillbehör” använder du för att välja att visa kompakta eller utökade celler från listan till höger. För att visa en normal cell utan tillbehör klickar du bort valet ”Visa stödrastertillbehör”.

LR-Grid-view-010.JPG

 

2.  I Alternativ-fältet finns tre alternativa visningslägen

Visa klickbara objekt endast när muspekaren förs över – visar flaggning- och roteringssymboler endast när muspekaren förs över bilden

Tonade stödrasterceller med etikettsfärger – visar cellen i den färg du valt om du lagt på en färgetikett. Du kan även justera färgen att synas mer eller mindre i %-listen till höger.

Visa verktygstips för bilder – betyder helt enkelt bara att du kan välja att få lite hjälptext om du håller muspekaren över en symbol. T. ex. vid roterapilen på vänster sida kommer hjälptexten ”Rotera foto medurs”

LR-Grid-view-011.JPG

 

3. Nästa fält heter cellikoner och följande val finns

LR-Grid-view-012.JPG

Flaggor

Visar om du har valda eller avvisade flaggor i det övre vänstra hörnet i bildcellen.

Markeringar för snabbsamling

Visar den runda markeringen för snabbsamlingen i det övre högra hörnet.

Miniatyremblem

Visar miniatyremblem för att visa vilka foton som har nyckelord, är beskurna eller där bilden har förändrats.

Ej sparade metadata

Om du har lagt till metadata eller nyckelord till ett foto i Lightroom utan att spara metadatainformationen i en fil visas en ikon i det övre högra hörnet i cellområdet.

LR-Grid-view-012A.JPG

 

4. Komprimera celltillbehör är alternativen du har tillgängliga för den kompakta cellen

LR-Grid-view-013.JPG

Indexnummer

Dölj eller visa fotografiets löpnummer – personligen rekommenderar jag att inte ha denna aktiv eftersom den inte tillför något.

LR-Grid-view-017.JPG

Rotering

Dölj eller visa bildrotationskontrollerna

LR-Grid-view-018.JPG

Överkantsetikett

Välj vilken typ av information som du vill ska visas ovanför bildens miniatyr. Det finns ett stort antal val och endast en kan väljas åt gången. Klicka på rullgardinsmenyn för att välja från megapixlar, filnamn, bländare, ISO eller slutartid bland annat.

LR-Grid-view-019.JPG

Nederkantsetikett

Välj information som skall visas under bildens miniatyr. Den nedrullningsbara menyn innehåller samma information för dig att välja på som ovan.

LR-Grid-view-020.JPG

 

5. Expandera celltillbehör är alternativen du har tillgängliga för den utökade cellen

Och här kan du välja att visa fler värden ovanför bildens miniatyr – fyra olika fält visas med ett stort utbud av information att välja att visa.

LR-Grid-view-014.JPG

 

6. De sista valen i expandera celltillbehör handlar om den information som visas under miniatyrbilden i utökade celler.
Välj att visa färgetiketter och roteringsknappar. Eller ta bort all information sidfoten genom att avmarkera ”Visa klassificeringssidfot”.

LR-Grid-view-015.JPG

 

 

6 användbara tips i stödrastervisning

 

1. Tryck på G från vilken modul som helst i Lightroom för att hoppa till stödrastervyn eller biblioteksmodulen.

2. Även i miniatyrbilder kan du snabbt zooma in på ett markerat foto genom att hålla ner Z-knappen. Håll Z-tangenten nedtryckt samtidigt som du med muspekaren klickar och drar runt den zoomade bilden. Släpp Z-knappen för att återgå till stödrastervyn.

3. Öka storleken på miniatyrbilden med + tangenten och minska med – tangenten eller genom att dra reglaget miniatyrbilder i verktygsfältet.

4. Tryck på J för att bläddra igenom de olika visningsformaten. Tryck på Ctrl + J för att öppna dialogrutan för visningsalternativen.

5. När du arbetar i en mapp kan du gruppera flera foton i högar för att minska röran. Markera de bilder du vill gruppera och gå till Foto> Skapa hög> Gruppera i högar

6. Lägga till flaggor, klassificeringar och färgetiketter går snabbare om du aktiverar ”avancera automatiskt” under fotomenyn. När funktionen är aktiverad kommer Lightroom automatiskt hoppa till nästa bild efter att du angett en klassificering, flagga eller färgetikett.

 

Summering

Gör dina val i inställningarna i visningsalternativen så det passar ditt sätt att arbeta. Visa de verktyg och den information som ger mest värde. Personligen ändrar jag i menyerna och justerar inställningar med jämna mellanrum för att känna mig fram vad som passar bäst. Och det ändras med åren. Och sist men inte minst – använd snabbkommandon! Mycket snabbare än att bläddra genom menyer och paneler. Men det vet ni ju redan

 

2 Kommentarer

 1. Hei
  Dette var meget bra!!
  Lettforståelig, detaljert og nyttig.
  Viktig at det er så detaljert som du har gjort det her.

  Det eneste er at jeg har engelsk versjon.
  Hvis du ikke hadde vist figurer (printscreen), ville jeg noen ganger hatt problemer med å vite hva du sikter til siden du henviser til svensk meny.

  • Hej Per

   Tack för kommentaren och roligt att du gillar inlägget!
   Jag hade tidigare alltid engelsk version eftersom det mesta jag läste om Lightroom var på engelska och att kortkommandon hänvisar till engelska motsvarande.
   Det är svårt att täcka alla versioner och dessutom Mac eller PC, så jag har valt att alltid visa på svenska och för PC.
   Det fungerar någorlunda ok, tror jag.

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: