Lightrooms funktion Anti-dis

Inlägg av den 16 aug, 2015 | 1 kommentar

Antidis-funktionen

 

I juni kom en helt ny funktion till Creative Cloud-serien Lightroom CC. Det är en antidis-funktion som tar bort eller lägger till dimma och dis. Den analyserar hur ljuset sprids av dis och tar bort det på ett sätt som inte kan replikeras med hjälp av reglagen kontrast och klarhet i framkallamodulen.
Tyvärr är antidis-funktionen endast tillgänglig för prenumeranter av Adobe Creative Cloud som har Lightroom CC. Om du har valt att köpa Adobe Lightroom 6 får du alltså inte denna funktion.
Men misströsta inte – det går att återskapa likadan funktionalitet. Följ instruktionerna i denna video så kan också du utnyttja funktionen.

Det jag gillar är att detta reglage har fler möjligheter än att bara ta bort dis. Genom att vara kreativ med reglaget kan du skapa riktigt häftiga effekter. Den används till och med för att hitta dammfläckar på sensorn.

 

Du hittar funktionen längst ner i kategorin Effekter i framkallamodulen. Ta bort dis genom att dra reglaget åt höger och lägg till åt vänster.

Lightroom-cc-6-anti-dis-01.JPG

Är funktionen avmarkerad som i bilden nedan och inte går att använda kan det bero på att bilden inte är uppdaterad till aktuell process.

Lightroom-cc-6-anti-dis-02.JPG

Gå då till menyvalet Inställning och klicka på > Uppdatera till aktuell process(2012). Sedan bör den vara upptänd och klar att använda.

Lightroom-cc-6-anti-dis-03.JPG

 

Och nu över till användandet av funktionen.

I bilder tagna genom fönster, dis och dimma gör antidisfunktionen ett väldigt bra jobb att ta fram detaljer och öka kontrasten.
Bilden nedan är tagen genom ett fönster i Shanghai en tidig morgon och är endast beskuren.

antidis_1.jpg

Original

 

I bilden nedan har jag utnyttjat Antidis-funktion maximalt hela vägen åt höger.
Som du ser ökar färgmättnaden kraftigt, bilden blir för mörk och man ser även sensorfläckar på himlen.
Använder du funktionen lika kraftfullt som nedan är dessa områden något du oftast måste efterjustera med diverse funktioner i Grundläggandemenyn.

antidis_2.jpg

100% Antidis

 

Jag åtgärdade bilden med justeringarna fläckborttagning, skuggor, mättnad, temperatur, skärpa, högdagrar, tonkurva och resultatet blev nedanstående bild.
Enorm skillnad mot originalbilden och inte något som går att återskapa med andra metoder i Lightroom vilket vi skall testa senare.
Lägg speciellt märke till de två för Shanghai så karaktäristiska byggnaderna i bakgrunden, den med hål i toppen, som kommit fram i bilden.

antidis_3.jpg

Justerad Antidis-bild

Oftast måste man alltså justera bilden efter att antidisfunktionen använts. Det kan handla om att färgerna blivit övermättade eller att bilden blivit för mörk.

 

Bilden nedan är också tagen genom ett fönster i Shanghai en disig morgon och är tagen direkt ur kameran.

antidis_4.jpg

Original

 

Efter anti-dis och efterjusteringar blev resultatet häpnadsväckande mycket bättre. Se nedan..

antidis_5.jpg

Efterjusterad Antidis-bild

 

Sedan testade jag att få fram liknande resultat med bland annat Kontrast och Klarhet i flera omgångar med övertoningsfiltret. Resultatet blev nedanstående bild.
Kommer inte riktigt till sin rätt och är inte i närheten av vad Anti-dis kan åstadkomma.

antidis_6.jpg

Justerad med Övertoningfilter – Kontrast och Klarhet

 

 

Du kan även lägga till dimma genom att dra antidis-reglaget åt vänster.
Låt oss testa på bilden nedan som är tagen i Hirtshals – Danmark och beskuren.

antidis_8.jpg

Jag valde att göra om bilden till svartvitt. I kombination med att lägga till dis och lek med lite andra funktioner blev resultatet som nedan.

antidis_7.jpg

 

Vi har nu sett vad nya funktionen anti-dis kan göra för dis, dimma, bilder tagna genom fönster och genom att lägga till dis för att skapa stämningsfulla bilder.
Men användningsområdet är ännu större och regniga dagar, snöväder, porträtt och makro är några områden som nämns när man läser om funktionen på nätet.
Och senast läste jag om ett intressant område att förbättra bilder av stjärnhimlen.
Det nya antidis-reglaget är tydligen även bra för att ta bort ljusföroreningar och framhäva stjärnor på natthimlen.

 

Summering

Det har visat sig att antidis-funktionen kan användas till mer än det uppenbara att ta bort dis och dimma. Testa dig fram och försök hitta ny kreativa sätt att använda antidis-funktionen. Dela gärna med dig av dina erfarenheter av funktionen genom att kommentera.

 

En kommentar

  1. strålande beskrivning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: