Förinställningar i Lightroom – hur gör man?

Inlägg av den 1 nov, 2015 | 6 kommentarer

Förinställningar i Lightroom

Lär dig steg för steg

 

Lightrooms förinställningar är en fantastisk tillgång och som kan hjälpa till att automatisera ditt arbetsflöde och där du kan låta kreativiteten få fritt spelrum . Genom att använda förinställningar kan vi använda en fotostil på en eller flera bilder i våra fotokataloger.

Precis som Lightrooms popularitet har ökat så har också användningen av förinställningar för att ändra och förbättra bilder. Eftersom Lightroom är en icke-förstörande bildredigerare kan vi enkelt testa alla typer av förinställningar utan att ändra den ursprungliga bildfilen. Detta gör det enklare än någonsin att experimentera med att använda effekter i dina bilder.

Vi kommer att titta på hur man skapar en förinställning och hur man använder dem på en eller flera bilder.

 

Skapa en förinställning

Att skapa förinställningar i Lightroom är enkelt! Det tar bara några sekunder att skapa dina egna förinställningar. Det första steget är att gå in i modulen Framkalla genom att trycka på ”D” på tangentbordet eller genom att klicka på Framkalla uppe till höger.

Därefter använder vi inställningarna på panelen till höger för att tillämpa inställningar på bilden. Vi kan justera exponering, justera kurvor och svärta, och även använda egna färgeffekter. Ytterligare alternativ såsom objektivkorrigeringar finns också.

Lightroom-cc-6-förinställningar-01.JPG

 

På vänster sida hittar du panelen för förinställningar. Klicka på pilen till vänster för att expandera förinställningsfönstret. Om du vill skapa en ny förinställning är allt du behöver göra att trycka på ”+” knappen. Nu visas ett nytt fönster som tillåter oss att anpassa inställningarna som skall ingå i förinställningen. Olika effekter som vi tillämpat kan vi nu antingen inkludera eller exkludera i förinställningen.

Lightroom-cc-6-förinställningar-02.JPG

 

Lightroom-cc-6-förinställningar-03.JPG

 

När du trycker på ”+” -knappen kommer en lista med alternativ upp. Detta fönster använder de inställningar som du har tillämpat på den aktiva bilden som grund för den nya förinställningen. Genom att kunna avmarkera varje enskilt alternativ gör att vi kan utesluta individuella justeringar från förinställningen.

Lightroom-cc-6-förinställningar-04.JPG

 

När du har valt vilka redigeringar som du vill ha med i förinställningen se till att ge den ett namn, välj om du vill lägga den i en befintlig mapp eller skapa en ny mapp och tryck sedan på ”Spara”. Det är allt! Du har nu förinställningar redo att använda på dina bilder.

Lightroom-cc-6-förinställningar-05.JPG

 

 

Så här använder du förinställningen

I framkallamodulen markerar den bild du vill lägga på din nyligen skapade effekt på. Öppna sedan mappen där din förinställning ligger och klicka på den. Klart!!

Lightroom-cc-6-förinställningar-06.JPG

 

Tips!!
Du kan se en förhandsvisning i det lilla överblicksfönstret högst uppe till vänster i framkallamodulen genom att flytta och hålla muspekaren över de olika förinställningarna.

 

Förinställning på fler bilder i taget

Om du vill lägga på effekten på fler bilder än en i taget gör du så här. Markera alla bilder som skall ha effekten och klicka på den lilla av och på- switchen till vänster om synkroniseraknappen. Som du ser ändras knappen till Automatisk synk. och om du nu klickar på valfri förinställning så kommer effekten att läggas på alla markerade bilder.

Lightroom-cc-6-förinställningar-07.JPG

 

Lightroom-cc-6-förinställningar-08.JPG

 

Summering

Möjligheten att på ett enkelt sätt spara undan dina favoritsätt att bildbehandla bilder med funktionen förinställningar och är en av de bästa i Lightroom. Använd den för att spara undan värden och justeringar som du ofta fastnar för och återkommer till. Perfekt när du vill göra olika versioner av din bild med allt från svartvitt, vintagestil, HDR och färgsprakande versioner.
Mer om förinställningar i kommande inlägg och med tips på var du kan ladda ner färdiga förinställningar som är gratis.

 

6 Kommentarer

 1. Jag har använt Lightroom ett tag men lär mig mycket av dina lektioner. Finns dina råd och tips samlade på något sätt?

  • Hej Jörgen

   Tack för kommentaren och välkommen till bloggen!
   Den enda samling du hittar än så länge är mitt bloggindex som du hittar här.
   Lightroomkolumnen innehåller alla tidigare inlägg.
   Eventuellt kan det bli en ebok i PDF-format senare, vi får se..

   Hälsningar
   Thommy

 2. Hoppas att det blir en ebok så jag får alla dina artiklar om Lightroom samlade,tar alltid en papperskopia av dina artiklar!

  //Christer

  • Hej Christer

   Roligt att det kommer till nytta och det lutar nog åt att det blir en ebok av det hela så småningom.

   Hälsningar
   Thommy

 3. Tack, har letat runt på nätet en stund och så var det så enkelt att skapa en egen förinställning <3

  • Hej

   Kul att det kom till användning!
   Förinställningar är väldigt användbara och förenklar när man t. ex.
   hittat en speciell look som man vill spara och lägga till på andra bilder.

   Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: