Förinställningar i Lightroom – del2

Inlägg av den 8 nov, 2015 | 0 kommentarer

Lär mer om förinställningar

 

I förra veckans inlägg fick vi lära oss hur man skapar egna förinställningar och nyttan av att använda dem. I detta inlägg kommer vi att lära oss hämta hem förinställningar och hur man installerar dem.

På internet hittar du mängder av spännande förinställningar för alla tänkbara ändamål och smaker. Det finns både gratis och köpversioner av förinställningar.
Och i slutet på inlägget hittar du en lista på gratis förinställningar att hämta hem.

 

Installera hämtade förinställningar

 

När du hämtar förinställningar behöver du installera dem i Lightroom för att kunna använda dem. Ofta kommer förinställningarna packade i zip-arkiv. Det första steget blir att extrahera zip-filen till en mapp på din dator.
Som du ser på de uppackade filerna är filändelsen på förinställningar ”lrtemplate”. Det är bra att känna till om man vill till exempel vill leta upp existerande förinställningar eller hitta hämtade  förinställningar i samband med en ominstallation.

Efter du extraherat förinställningarna är det första som du skall göra att högerklicka i panelen förinställningar i Lightroom och skapa en ny mapp för de nedladdade förinställningarna. Eller så lägger du dem i en befintlig mapp. Personligen tycker jag det bästa är att lägga nya förinställningar grupperade i en egen mapp för att hålla saker organiserade.

Lightroom-cc-6-förinställningar-del2-01.JPG

 

 

Efter att du har skapat en mapp för förinställningar är allt du behöver göra att högerklicka på mappen som du har skapat och sedan välja ”Importera”.

Lightroom-cc-6-förinställningar-del2-02.JPG

 

 

När du har valt att importera bilder skall du leta fram mappen med de förinställningar som du vill lägga till.

Ett fönster kommer att dyka upp där du kan bläddra till mappen med förinställningar som du har hämtat. Välj sedan de förinställningar du vill lägga till i Lightroom. Du kan välja att importera flera förinställningar åt gången genom att hålla ner shift och samtidigt klicka för att markera flera förinställningar.

Lightroom-cc-6-förinställningar-del2-03.JPG

Klicka på ”Importera” för att bekräfta och det är allt som behövs!
Hämtade förinställningar är nu klara att användas.

 

Kombinera och modifiera förinställningar

 

Kombinera förinställningar

Du kan använda mer än en förinställning till ett foto. Om du vill lägga lager på lager snarare än att skriva över effekten av varje förinställning skall du använda förinställningar som inte innehåller samma inställningar.

I exemplet nedan är den första förinställning som tillämpas att omvandla det från färg till gråskala. Sparad med inställningarna NML/Färg/Svartvit.

 

Lightroom-cc-6-förinställningar-del2-04.JPG

 

Ovanpå det lägger vi en gultonad förinställning som sparats med enbart inställningar för Delad Toning. Den här förinställningen inkluderar inte någon inställning i form av NML/Färg/Svartvit. Därför läggs den till snarare än skriver över effekten av den första förinställningen

Lightroom-cc-6-förinställningar-del2-05.JPG
Sedan lägger vi på en förinställning med enbart mörk vinjettering som omfattar endast vinjetteringsinställningar. Den här förinställningen lägger också till ett lager på bilden utan att skriva över effekterna av de tidigare förinställningar.

Lightroom-cc-6-förinställningar-del2-06.JPG

 

Men om vi nu använder en förinställning med ljus vinjettering som använder inställningarna som den mörka vinjetteringen men med andra värden, kommer den förinställningen att skriva över förinställningen med den mörka vinjetteringen.

Lightroom-cc-6-förinställningar-del2-07.JPG

 

Tips!

Om du är vill veta om en förinställning kommer att skriva över en annan, använda var och en av förinställningarna på en annan bild och kontrollera vilka inställningar i modulen framkalla som inte längre är på sina standardvärden.

 

Modifiera förinställningar

Genom att ändra en förinställning kan du göra om en hämtad förinställning till din egen version eller uppdatera en som du själv har skapat.

Ändra ett förinställning i Lightroom

Börja genom att tillämpa en förinställning på en dina bilder. Ändra sedan kontrollerna i modulen framkalla för att få det utseende du vill. När du har ändrat några framkallningsinställningar, högerklickar du på förinställningen i panelen förinställningar och väljer ”Uppdatera med aktuella inställningar”.

Lightroom-cc-6-förinställningar-del2-08.JPG

 

Fönstret uppdatera framkallningsförinställning

I fönstret ”Uppdatera framkallningsförinställning” klickar du på ”markera ingen” och kryssa i de inställningar du vill inkludera i den modifierade förinställningen.

Klicka på uppdatera. När nu du använder den här förinställningen för andra foton kommer den nu att använda dessa ändrade inställningar.

Lightroom-cc-6-förinställningar-del2-09.JPG

 

Gratis förinställningar att hämta hem

 

8 förinställningar för bröllop

1image.jpg

 

10 ”Holga” förinställningar

2image.JPG

 

Bad Ass Film Look

3image.JPG

 

Svartvita förinställningar

7image.JPG

 

18 färgfilmsemuleringar

8image.JPG

 

Vintage

9image.JPG

 

HDR

10image.JPG

 

 

Summering

Nu har du lärt dig skapa, ändra och hämta hem förinställningar till Lightroom. Se nu till att utnyttja Lightrooms förinställningar och lär dig att utveckla förinställningar för att automatisera framkallningsjusteringar du gör ofta.
Och använd dem för att snabbt tillämpa kreativa utseenden på dina bilder.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: