DNG summering

Inlägg av den 27 jan, 2015 | 0 kommentarer

Bli vän med DNG

Nu har vi blivit familjära med Adobes bildformat DNG och förhoppningsvis fått en känsla för hur det kan användas. I detta sista inlägg för denna gång om DNG kommer vi att titta på några sällan nämnda detaljer men enligt mig viktiga aspekter kring DNG.

Filstorlek – ett exempel

Här nedan ser ni en skärmdump på filerna i ett test jag gjorde på en av mina NEF Rawbilder med olika inställningar och komprimering. Har inte idiottestad precis varenda variant eller andra NEF-filer men testet ger ändå en hum om hur mycket förändring det sker i filstorlek. Om ni inte redan gjort det tycker jag också ni skall testa olika varianter av DNG.

dng-export-3


DNG Smart samling

I samband att Lightroom 4 lanserades kom fler och nya val under skapa smart samling som vi kan använda på våra DNG-filer. Detta kan vara mycket viktigt eftersom det är inte alltid är lätt att komma ihåg vilka av alla dina filer som konverterats och med vilken kvalitet.
Gå till Samlingar och klicka på +tecknet för Ny samling > välj Skapa smart samling. Välj sedan filtyp som på bilden nedan och där hittar du ett antal olika varianter av DNG som du kan lägga undan i samlingar.

DNG-smart-samling


Fototävlingar kan kräva RAW

Detta tips fick jag av en av mina läsare och det visar sig vara så att vissa fototävlingar kräver RAW-filer.
Och t. ex. ”The Wildlife Photographer of the Year Competition 2015” rekommenderar att lagra RAW-filen inbäddad i DNG-filen om man konverterar. Då kan man senare extrahera ut RAW-filen från DNG-filen om så behövs. Från deras FAQ – se nedan:

– Why do you not accept DNG files, unless DNG is the native RAW file format of the camera?


If the original file has been converted to the DNG format, we’re unable to check if any digital adjustments made fall within the competition rules.
If you’ve converted your original file to DNG, but embedded the original RAW in the DNG during this process, you’ll be able to extract it and submit it as proof of authenticity.

 

Validera dina DNG i Lightroom

I Lightroom kan du validera dina DNG-filer och se om de är oförändrade och oskadade. Det gör man genom att gå till > Bibliotek > Validera DNG-filer

DNG_001

 

Om valideringen hittar någon fil med fel får man nedanstående meddelande om vilken fil det är samt om någon fil inte validerats.

DNG_002

 

Summering

Om du har svårt att bestämma dig för DNG, råder jag dig att läsa igen om alla tre inlägg igen. Leta gärna mer fakta på internet som formligen flödar över av DNG-information.
Dessvärre är det mycket tyckande och käbbel mellan DNG:are och icke-DNG:are och det bästa är att leta efter fakta.
Mitt bästa råd är att du kollar in Peter Kroghs hemsida och hans information om DNG. Han är mest känd för sin bok ”The DAM Book” och nämns ofta på forum och andra ställen där man diskuterar DNG och arbetsflöden.

Lycka till med DNG om du bestämmer dig för att konvertera!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: