3 viktiga editeringarna i Lightroom

Inlägg av den 3 feb, 2015 | 2 kommentarer

De 3 mest nödvändiga justeringarna

och hur du fixar dem i Lightroom

 

De vanligaste nybörjarfelen i samband med editering och i fotosammanhang kommer vi idag att försöka lista. Inte för att på något sätt förringa en nybörjare inom foto utan mer för att visa hur enkelt det är att åtgärda i Lightroom.
Dessutom är det tyvärr inte bara nybörjare som inte gör något åt felen. Man ser det också ibland på en betydligt högre nivå.

Genom att alltid åtgärda dessa återkommande problem med dina bilder har du skapat ett bra utgångsläge för ytterligare justering och förfining. Gör du dina bilder attraktiva och korrekta i hänseende av t. ex. exponering, färgmättnad, skärpa osv. så finns det inget mer förargligt om någon av nedanstående justeringar ej gjorts.

 

Topp 3 – nödvändiga justeringar

 

1. Sensorfläckar

Allt som oftast ser man dessa förargliga små ringar och ibland långa streck som är resultat av dammkorn på sensorn.
För att minimera risken att överhuvudtaget få damm på sensorn bör du göra följande:

– Byt lins snabbt och alltid med kamerahuset pekandes nedåt och i så dammfri miljö som möjligt. Blås gärna av linsen och kamera med blåsbälg innan byte.
Denna typen med mer kraftfull blåsverkan rekommenderas.

Giottos Rocket Blower

 

rocket-1

 

– Om du ändå skulle få damm på sensorn kan du rengöra sensorn själv. Man måste vara väldigt försiktig eftersom sensorn är känslig för repor och annat man kan tillföra vid rengöring.
Men jag tycker faktisk det är en ganska smal sak att göra själv. Jag använder Arctic Butterfly sensor brush – det bästa jag provat. Se denna video för en demonstration hur den fungerar.

Visible Dust Arctic Butterfly

VisibleDust

 

I vissa fall behövs en våtrengöring och då använder man en slags minimopp som man fuktar med olika slags rengöringsvätskor.

5 enkla steg att för sensorrengöring läser du mer om här!

 

Om vi nu ändå har dammkorn i bilden och vill ta bort dem snabbt i Lightroom – se mitt tidigare inlägg med steg- för steg beskrivning hur dessa avlägsnas snabbt och effektivt.

 

2. Sned horisont

Detta problem är också väldigt förargligt och tråkigt att se. Speciellt om bilden i övrigt är i ordning och snygg.
I vissa kameror finns inbyggt vattenpass som gör att du med kamerans hjälp alltid kan se till att horisonten är rak. Och man ser dem också inbyggda på vissa stativ.
Det finns även tillbehör i form av minivattenpass att sätta på kameran.

Minivattenpass passande till blixtskon

vattenpass-blixtsko

– Här är en utmärkt video som förklarar hur du enkelt justerar sned horisont i Lightroom med objektivkorrigeringar.

– Och här med beskärningsverktyget.

 

3. Vitbalans

Ännu en tråkig detalj som ofta missas. Tänk på att kameran under vissa ljusförhållanden har problem att välja rätt vitbalans och det lönar sig att kolla vitbalansreglaget och känna efter om bilden egentligen var varmare eller kallare.

Snabba och effektiva metoder att justera vitbalansen hittar du i denna video.

 

Summering

Nu har du mina tre rekommenderade ”måste-ändringar” som jag tycker du skall lära dig se upp med och åtgärda. Det finns givetvis andra fel som kan uppstå och som kan vara det som stjälper helheten i din bild.

Har du själv några ”måste-ändringar” som du tycker skall läggas till i listan eller som till och med tar över någon av de 3  platserna?

Kommentera i så fall gärna och glöm inte dela

 

2 Kommentarer

  1. Eftersom jag brukar ”blåsa på” med fullt på zoom-objektivet (fågelfotograf, bl.a), så brukar det uppstå en vinjettering, i form av en mörk del på kanterna i bilden. Då brukar jag kompensera det i ”Objektivkorrigeringar” , och dra i spaken för ”objektivvinjettering”. En rätt så användbar inställning för mig, och som kan platsa på listan ! 🙂

    • Platsar absolut som en måsteeditering i vissa fall.
      Tack för kommentaren!

      Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: